Dlaczego ważna jest tiamina w organiźmie?

Tiamina – dlaczego jej obecność w organizmie może Ci pomóc?

Niedobór witamin to problem, z którym spotykamy się na co dzień. Tym bardziej, gdy słońca nie ma za wiele, a my nie możemy wyjść z domu. Dlatego sztuczna implementacja dodatkowych marko- i mikroelementów jest niezwykle ważna w codziennej diecie. Nie zawsze chodzi o dodawanie sobie witamin przez tabletki. Zamiast tego można wybrać odpowiednie jedzenie. Dziś opowiemy Ci o tiaminie i jej znaczeniu dla Twojego organizmu.

Czym jest tiamina?

Inaczej witamina B1, czyli tiamina to mikroelement odkryty w XIX wieku. Odkrycie wiązało się z ryżem i karmionymi nim zwierzętami. Ryż pozbawiony był odpowiedniego składnika w procesie łuszczenia. Stąd był już tylko krok do wyizolowania związku, który znajduje się np. w otrębach ryżu. Jej nazwa i systematyka powstała w latach 30. XX wieku i od tamtego czasu wiemy, że witamina B ma wielkie znaczenie w funkcjonowaniu naszego organizmu.

Dlaczego tiamina jest tak ważna dla ludzkiego organizmu?

Witamina B1 jest elementem kluczowym dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Do tego jest pomocna we wspieraniu układu sercowo-naczyniowego, a więc dba o wiele ważnych funkcji w organizmie. Mówi się także o tym, że jest to amina istotna dla naszej odporności. Ma właściwości antyoksydacyjne, może odwrócić uszkodzenie nerek u osób z cukrzycą typu drugiego, a osoby z niedoborem tiaminy często zmagają się z cukrzycą typu pierwszego. Trudno więc przecenić rolę witaminy B1 w naszym życiu.

Skąd wziąć witaminę B1?

Jeśli już teraz chciałeś pędzić do apteki, by wykupić cały zapas tiaminy, to poczekaj moment. Ta witamina jest dostępna w wielu składnikach Twojej diety. Co ważne, znajdziemy ją zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, więc weganie nie są narażeni na jej niedobór. Szczególnie dobrym źródłem dla witaminy B1 są produkty zbożowe, suche nasiona roślin strączkowych, otręby. Dużą zawartość tiaminy mają choćby nasiona słonecznika czy soczewica.

Znajdziemy ją jednak także w wieprzowinie, głównie schabie, oraz kaszy gryczanej i jaglanej. Tylko nieco mniej jej zawartości mają makarony, pszenne pieczywo, pieczywo żytnie, ale także mąka pszenna czy ryby. W tej ostatniej grupie największe szanse na stanie się stałym menu osoby chcącej zadbać o wyższy poziom tiaminy w organizmie mają makrele oraz łososie.

Zadbaj o siebie i jedz witaminę B1

Tiamina powinna być elementem Twojej diety, więc jeśli na co dzień zjadasz tylko kurczaka z ziemniakami bez surówki, to możesz zacząć się martwić. Pamiętaj jednak, że witamina B1 znajduje się w wielu produktach, więc warto poszerzyć swoją dietę także i o nie.

Dodaj komentarz