Każdemu z nas zdarza się podjadać między posiłkami. Nie ma też jak wieczór filmowy ze smakowitymi przekąskami. Najczęściej wybieramy smakołyki ze sklepowej półki. Są one stosunkowo tanie i łatwo dostępne. Niestety, w większości są one także niezdrowe. Przekąski słone zawierają duże ilości soli i tłuszczy rafinowanych. Przekąski słodkie natomiast zawierają olbrzymie ilości cukru. Takie produkty jako stały element naszej diety, negatywnie wpływają na stan naszego zdrowia. Musimy liczyć się między innymi, z nadmiernym przyrostem masy ciała, wzrostem ciśnienia tętniczego czy wysokim poziomem cholesterolu.
Dlatego ciekawą alternatywą są przekąski przygotowane samodzielnie. Wymagają one od nas pewnej dozy wysiłku i czasu, ale rezultatem są przepyszne specjały, dużo zdrowsze od tych sklepowych. Jakie smakołyki przygotować w zaciszu własnej kuchni? Oto kilka naszych propozycji.
Przekąski słone – chipsy
Chipsy to fantastyczne uzupełnienie maratonu filmowego. Czy można się jednak obejść bez ich kupowania? Jak najbardziej tak. Chipsy to jedna z łatwiejszych przekąsek do przygotowania. Dodatkowym plusem jest to, że nie potrzebujemy żadnych wyrafinowanych składników. Wystarczą nam jedynie ziemniaki, olej, sól i ulubione przyprawy, takie jak na przykład słodka mielona papryczka czy sproszkowany czosnek. Dokładnie umyte ziemniaki kroimy na cieniutkie talarki, najlepiej przy użyciu mandoliny do warzyw. Następnie wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną olejem lub oliwą z oliwek blachę i pieczemy przez około 10 minut w 200 stopniach w trybie termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika nasze chipsy mieszamy z przyprawami i doprawiamy solą.
Ziemniaki to jednak nie jedyne warzywa nadające się do zrobienia chipsów. Fantastycznie sprawdzi się tutaj także jarmuż czy kalarepa. Sposób ich przygotowania też jest nieco inny. Cienko pokrojoną w talarki kalarepę należy piec w temperaturze 130 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu doprawić w taki sam sposób jak chipsy ziemniaczane. Jarmuż natomiast warto doprawić przed pieczeniem. Umyty jarmuż solimy i skrapiamy oliwą a następnie dokładnie mieszamy. Tak doprawiony jarmuż wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w 190 stopniach przez około 10 minut. Warto w między czasie sprawdzać czy nasze chipsy jarmużowe nie przypiekają się za bardzo bo dosyć łatwo jest je spalić.
Przekąski słodkie – owoce
Cukier to największy wróg czający się w gotowych słodyczach. przygotowując słodkie przekąski w domu możemy jednak w znacznym stopniu temu zaradzić. Jako małe co nieco między posiłkami świetnie sprawdzają się suszone owoce. Te kupione w sklepie suszone są przeważnie przy użyciu dwutlenku siarki. Bardzo łatwo jednak przygotować je samodzielnie w domu. Ulubione owoce kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego na około 50-70 stopni. W zależności jak duże mamy kawałki i jakie owoce suszymy, czas suszenia może wynosić od 2 do 10 godzin. Polecamy wpis Domowe chipsy i owocowe przekąski – ciekawe przepisy w portalu fizjoplaner.pl Znajdziecie tam więcej przydatnych porad na temat zdrowych przekąsek. Na przykład niezwykle prostą, ale bardzo apetyczną przekąską będą plasterki jabłka posmarowane masłem orzechowym. Całość możemy jeszcze posypać cynamonem. Pomysłów na słodkie przekąski z owoców jest bardzo wiele.
Dbanie o zdrowy styl życia i zdrowa dieta są bardzo ważne i pozwolą zachować nam zdrowie i energię na długie lata. Nie oznacza to jednak tylko samych wyrzeczeń. Postawmy na zdrowe domowe przekąski. Świeże owoce dostarczą nam niezbędnych witamin a domowe chipsy z warzyw będą fajnym źródłem błonnika.